Παρασκευή, 26 Απριλίου

Τριήμερο εθνικό πένθος για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Τριήμερο εθνικό πένθος για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με απόφαση του πρωθυπουργού.

Όπως έγινε γνωστό το τριήμερο εθνικό πένθος τίθεται σε ισχύ από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λάρισα και στον τόπο του δυστυχήματος.

36 οι νεκροί – Έρευνα για τα αίτια

Στους 36 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής να σημειώθει ότι εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός θα ανέβει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, οι επτά είναι απανθρακωμένοι.

Όπως έκανε γνωστό η Πυροσβεστική, νοσηλεύονται επίσης 66 τραυματίες, οι 60 εκ των οποίων σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι έξι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες εντοπισμού εγκλωβισμένων. Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία της εταιρείας Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό. Στην εμπορική αμαξοστοιχία βρίσκονταν δύο άτομα προσωπικό.

Οι περισσότεροι τραυματίες βρίσκονται στη Λάρισα, όπως γνωστοποίησε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Εκεί έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, παρουσία αξιωματικών και ειδικών ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Το κλίμα είναι πολύ βαρύ» λέει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από το σημείο, Ελπίδα Κουτσογιάννη προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά αφού στην αμαξοστοιχία επέβαιναν κυρίως φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, «μας το επιβεβαίωσε η επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Ρουμπίνη Λεονταρη».

Η ιατροδικαστική υπηρεσία βρίσκεται στη Λάρισα, γι’ αυτό και οι σοροί μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, εξήγησε ότι η διαδικασία αναγνώρισης των σορών είναι μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο.

Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Παράλληλα, ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, την οποία ανέλαβε το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Η έρευνα επικεντρώνεται στο εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, κατά τη βάρδια του οποίου έλαβε χώρα η πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων, προσήχθη αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών, που βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο του δυστυχήματος. Όμως καθώς ανέλαβε την έρευνα το Τμήμα της Τροχαίας Λάρισας, στη συνέχεια οδηγήθηκε εκεί ο σταθμάρχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές, καταθέτει προανακριτικά επίσης ο κλειδούχος και εκπρόσωπος της Hellenic Train. Με βάση τα αποτελέσματα της προανάκρισης, θα ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος θα αποφασίσει για την περαιτέρω μεταχείρισή τους.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι κύριες ευθύνες επιρρίπτονται στον σταθμάρχη, ενώ ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την Αστυνομία θα πρέπει να αξιολογούνται από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία της προανάκρισης των ερευνών για στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ανακριτική ενέργεια.

Στην έρευνα των αρμόδιων αναφέρθηκε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει «προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται για πολλή ώρα στην ίδια γραμμή δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση». Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, η αναζήτηση και ο εντοπισμός των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Οι δυνάμεις στον τόπο της τραγωδίας

Στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων στελέχη της ειδικής μονάδας καταστροφών και ειδικής μονάδας δασικών επιχειρήσεων με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα. Το ΕΚΑΒ συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

Aπό την Ελληνική Αστυνομία έχουν διατεθεί αστυνομικοί υπηρεσιών της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας ενώ έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να συνδράμει τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Οι προσπάθειες έρευνας και εντοπισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο επικεντρώνονται στα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης σε κοινή ενημέρωση με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ειδική ομάδα ψυχολόγων για την στήριξη των συγγενών

Εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, και καλεί τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η κ. Δημογλίδου, έχουν εξασφαλιστεί κλίνες για την εξυπηρέτηση των οικογενειών τραυματιών και θυμάτων στα εξής ξενοδοχεία της Λάρισας:

– Imperial
– Divani
– Metropol

Για τις κλίνες στα ξενοδοχεία οι οικογένειες μπορούν να καλούν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας 2410683175-6, που λειτουργούν ήδη για την παροχή πληροφοριών για το δυστύχημα.

Αρέσει σε %d bloggers: