Πέμπτη, 28 Μαρτίου

Από το «Ωσαννά στο Σταύρωσον Αυτόν» και η αλήθεια στην πολιτική

Από το «Ωσαννά στο Σταύρωσον Αυτόν» και η αλήθεια στην πολιτική

Γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος

Από την εβδομάδα του Πάσχα οφείλουμε να δούμε ότι ο Ιησούς από την Κυριακή των Βαΐων και το «Ωσαννά…» βρέθηκε στα Πάθη και το «άρον άρον Σταύρωσον αυτόν», τόσο σύντομα και όμως όχι τόσο παράξενα.

Ακριβώς αυτή η διαδρομή μας διδάσκει ότι η μάταιη ελπίδα οδηγεί στην ματαιόδοξη εκδίκηση γιατί και η πολιτική διαδικασία αφορά ανθρώπους που εύκολα πείθονται και εύκολα εκδικούνται, ενώ δυσκολεύονται να ακούσουν «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω»

Αυτή εξάλλου είναι και η διαχρονική διδασκαλία και ερμηνεία των Παθών σε συνάρτηση με το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και την ανάγκη για ηγεσίες που οραματίζονται, τολμούν, και εν τέλει πράττουν δίκαια.

Γιατί ακόμη και ένας Πόντιος Πιλάτος που πάρα την ισχύ της θέσης του αδυνατεί να επιβάλλει τη δικαιοσύνη υπό το βάρος άνωθεν πιέσεων, πλάγιων παρακινήσεων και εν τέλει σε μια τάση συμβιβασμού προχωρά στην παράδοση της μοίρας του Ιησού σε τρίτους.

Ακολούθως οι δικαστές της πίστης, δηλαδή οι κριτές της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό και με τους θεσμούς της κοινωνίας μιας και όλα βρίσκονται υπό και δια του Θεού, έρχονται και αξιοποιούν κάθε μέσον για να μεταβάλλουν την ευμετάβλητη λαϊκή βούληση.

Καθώς εξελίσσεται η διαδικασία διαπιστώνουμε πόσα κοινά υπάρχουν σε κάθε πολιτική κατάσταση από την επαρχία του ρωμαϊκού κράτους 2000 χρόνια πριν, καθώς και σε κάθε μετέπειτα προσπάθεια προοδευτικής εξέλιξης των κοινωνιών.

Σπάνια μπόρεσαν οι άνθρωποι να ξεφύγουν από τη μοίρα της ματαιότητας και να αντιληφθούν το λόγο του Ιησού και το βαθύ νόημα του.

Για αυτό εξάλλου και η εξέλιξη είναι αργή καθώς οι τρίτοι που καλλιέργησαν το Σταύρωσον αυτόν διατήρησαν ακέραιη την ισχύ τους ανά τους αιώνες ως σήμερα.

Και όμως αν μελετήσει κανείς τις πηγές σε συνδυασμό με τα εργαλεία της πολιτικής και Νομικής Επιστήμης θα διαγνώσει την γνήσια και αναλλοίωτη ανά τους αιώνες σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης για Δικαιοσύνη και της καθεστηκυίας τάξης που φοβάται την πτώση της.

Ενόψει της φετινής έναρξης της εκλογικής περιόδου που θα ξεκινήσει με τις βουλευτικές και διαρκέσει ως τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2024 με ενδιάμεσες τις τοπικές εκλογές, ας είμαστε έτοιμοι να δούμε τις ελπίδες και τις ανάγκες του ατόμου μέσα από το σύνολο και το περιβάλλον γιατί είναι αλληλένδετα.

Η επιλογή βρίσκεται ακόμη μια φορά στα χέρια μας για να διαλέξουμε με σύνεση τις κατάλληλες λύσεις και τα πρόσωπα που πρώτα απ όλα λένε και πράττουν με βάση την αλήθεια και υπόσχονται με βάση το όραμα και όχι την ματαιοδοξία.

Γιατί έτσι ναι μεν οι προσεγγίσεις μπορούν να διαφέρουν αλλά σίγουρα ο δρόμος είναι ο σωστός, ειδάλλως θα οδηγούμαστε από τον Άνα στον Καϊάφα καθώς ο Πιλάτος θα νίπτει τας χείρας του.

 

Σταύρος Τασιόπουλος

Δικηγόρος Παρ Αρείω-ΣτΕ
ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου
Άμισθος Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής

Αρέσει σε %d bloggers: