Παρασκευή, 29 Μαρτίου

25η Μαρτίου – Η αξία και η καταδίκη των ηρώων

25η Μαρτίου – Η αξία και η καταδίκη των ηρώων

Η Ελλάδα έιναι ο τόπος που οι ήρωες καταδικάζονται διαχρονικά και αυτό το γεγονός είναι διακριτικό γνώρισμα αυτού του τόπου από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα.

Χωρίς τους δεν προχωράει η Ελλάδα, αλλά όμως στο πέρας των αιώνων αυτός ο τόπος θέλησε την προσφορά του ήρωα, μίσησε όμως τον ίδιον.

Οι ήρωες του 1821 πέθαναν κυρίως μόνοι, φτωχοί και ξεχασμένοι, ενώ ελάχιστοι επιβίωσαν και λιγότεροι εντάχθηκαν στη διακυβέρνηση του κράτους που πάλεψαν να δημιουργηθεί.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, κάθε νέος/α που αγωνίζεται στον τόπο του είναι και ήρωας, χωρίς τιμές και χειροκροτήματα, γιατί θέλει ηρωισμό να επιδιώκεις την εξέλιξη απέναντι στην οπισθοδρόμηση και τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια.

Γιατί η ανάγκη για πρόοδο, αξιοκρατία, ανάπτυξη, ελευθερία είναι πραγματική γιατι αυτές είναι οι Έννοιες και Ιδανικά που δίνουν νόημα στη λέξη Άνθρωπος.

Αυτό είναι ίσως και το διαχρονικό μήνυμα της προσπάθειας εκείνων των ανθρώπων στις αρχές του 19ου αιώνα, που μέσα από τις αντιθέσεις τους, μας παρέδωσαν μια Πατρίδα.

Σήμερα είναι πιο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά να οδηγηθούμε προς τον εκσυγχρονισμό – εξορθολογισμό – εκδημοκρατισμό για ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος δικαίου, όπου θα εμπεδωθούν η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Και να θυμόμαστε ότι την ευθύνη για την ελευθερία και τις ανθρώπινες αξίες έχουμε ατομικά ο καθένας και συνολικά ως κοινωνία.

Γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος

Δικηγόρος Παρ Αρείω – Νομικός Σύμβουλος

ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης

Αρέσει σε %d bloggers: