Σάββατο, 27 Απριλίου

Συνάντηση της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω με την διοίκηση του Δήμου

Συνάντηση της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω με την διοίκηση του Δήμου

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την νέα διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω της Ένωσης Γονέων, με αφορμή τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή στα θέματα της παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγάλεω:

Κατόπιν αιτήματος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Δευτέρα 5/2 με την νέα Διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω, τον Δήμαρχο κ. Λάμπρο Σκλαβούνο, και τους Αντιδημάρχους Παιδείας, κ. Θωμαΐς Γεωργούλη και Τεχνικών Έργων κ. Ηλία Βαΐου.

Στην συνάντηση εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Γονέων, συμμετείχαν η Πρόεδρος Βιργινία Γεωργοπάνου, ο Αντιπρόεδρος Σταμάτης Σέρβος, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Κουτσομπόλης και το μέλος Θεοδώρα Βασιλοπούλου. Επίσης, στην συνάντηση μετείχαν και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγάλεω, οι κ.κ. Γιάγιας, Σφυρής, Μιχαηλίδου, καθώς και ο σύμβουλος Δημάρχου κ. Γιώργος Ροδάτος.

Η συζήτηση ήταν πολύωρη και εφ’ όλης της ύλης, καθώς τέθηκαν τα σημαντικότερα ζητήματα της σχολικής στέγης (9ο υπό έξωση σε “προσωρινή” συστέγαση με το 14ο, σεισμόπληκτα σχολεία), ζητήματα έργων, ανακαινίσεων, αποκαταστάσεων και συντήρησης των σχολικών μας κτηρίων, προσεισμικού ελέγχου, φύλαξης, καθαριότητας, ελλείψεως εξοπλισμού, διάθεσης-παραχώρησης σχολικών χωρών, ειδικά σχολεία, σχετικά με την θέρμανση, εξοπλισμού νηπιαγωγείων, αύξησης χρηματοδότησης και προγραμματισμού έργων, δημιουργίας ηλεκτρονικής ταυτότητας σχολικών κτηρίων κ.λπ.

Επίσης τέθηκαν θέματα λειτουργίας των σχολικών επιτροπών και της ΔΕΠ, λειτουργίας των σχολικών συμβουλίων και προγραμματισμού κοινών δράσεων και διοργανώσεων, (αθλητικών, πολιτιστικών, ενημερωτικών) με επίκεντρο τους μαθητές.

Στην συνάντηση ενημερωθήκαμε από τον Δήμο ότι:

– Ατελέσφορες θεωρούνται οι έως τώρα οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, καθώς το κτήριο του 9ου δεν πληροί τις προδιαγραφές για σχολική μονάδα (6ταξιο) -σύμφωνα πάντα με την έκθεση της επιτροπής καταλληλόλητας για το εν λόγω σχολικό κτήριο- κυρίως λόγω των τετραγωνικών μέτρων του οικοπέδου και της ισχύουσας νομοθεσίας από το 2007 και μετά, μη λαμβανομένων υπόψη και άλλων σοβαρών ελλείψεων(!) ή παρατυπιών(!) που αναφέρθηκε από τη Διοίκηση ότι υπάρχουν στις υπάρχουσες κτηριακές υποδομές του «κτηρίου Ζαμπέτα»! Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι η Επιτροπή Καταλληλόλητας έκρινε κατάλληλο το 14ο για συστέγαση με το 9ο!

Εδώ προκύπτει μείζον θέμα σχετικά με το κατά πόσο η συστέγαση πραγματοποιείται με τις σημερινές ισχύουσες προδιαγραφές ή βάσει της παλαιάς άδειας του 14ου. Δηλαδή αφενός με τις σημερινές ισχύουσες προδιαγραφές κρίνεται από την αρμόδια επιτροπή καταλληλότητας ακατάλληλο το 9ο αλλά, ωστόσο, όχι με αυτές τις ισχύουσες προδιαγραφές αλλά με παλαιότερες κρίνεται κατάλληλο το 14ο για συστέγαση!!!

Η Ένωση Γονέων με αφορμή και αυτό το θέμα θέτει εκ νέου το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο μας: έχουμε πολλά σχολικά κτήρια που δυστυχώς δεν πληρούν τις σημερινές ισχύουσες προδιαγραφές.

Αυτονόητα και απερίφραστα εμμένουμε στο αίτημα μας να απαλλοτριωθεί ο χώρος του 9ου Δημοτικού, ώστε να καλυφθούν εκπαιδευτικές ανάγκες, που υπάρχουν στον Δήμο μας.

– Στασιμότητα επικρατεί σχετικά τις διαδικασίες για τα σεισμόπληκτα: στο 11ο δημοτικό είμαστε ΑΚΟΜΑ(!) στην φάση μελετών από την ΚτΥπ, στο δε σεισμόπληκτο 1ο Γυμνάσιο άκαρπη(!) ήταν η 1η διαδικασία δημοπράτησης του έργου, καθότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον, όπως ενημερωθήκαμε, λόγω του χαμηλού τιμήματος που έχει οριστεί για το έργο, (6.500.000€) μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Για το έργο αυτό θα αναζητηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως των +2.500.000€.

– Σχετικά με τα σεισμόπληκτα 7ο και 17ο, ενημερωθήκαμε πως οι διαδικασίες κήρυξης εκπτώτου του εγκατεστημένου εργολάβου, που δεν υλοποίησε το έργο, είναι χρονοβόρες. Θα αναζητηθεί μετά από αυτές νέα εργολαβία (ίσως και ξεχωριστή για τις δυο σχολικές μονάδες) και αυτό δεν προδιαγράφει λύση στο άμεσο χρονικό διάστημα!

– Για τα υπόλοιπα έργα συντήρησης, φθορών και αποκαταστάσεων στα σχολεία, αρκετά εξ αυτών χρονίζοντα, μας ενημέρωσαν ότι σχεδιάζεται να υπάρξει ειδικό έργο συντηρήσεων αποκλειστικά για τα σχολεία από το 2025!

– Σχετικά με τα ζητήματα καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών χώρων έγινε αντιληπτή η ανάγκη ενίσχυσης και ύπαρξης του αντίστοιχου απαραίτητου προσωπικού, αλλά θα γίνει εκ νέου προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών την νέα σχολική χρονιά.

– Σχετικά με τα Ειδικά σχολεία που εδρεύουν στον Δήμο μας, συζητήθηκε η ανάγκη αποσυμφόρησής τους, διεκδικώντας την λειτουργία περισσότερων ειδικών σχολείων και σε άλλους δήμους, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά, καθώς και η μείωση της μεγάλης ταλαιπωρίας μετακίνησής τους. Επιπλέον, τονίστηκε το αίτημα για άμεση κάλυψη των αναγκών της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας τους στις υπάρχουσες κτηριακές δομές.

– Συμφωνήσαμε στην άμεση ανάγκη διεκδίκησης χρηματοδότησης από την Πολιτεία, Υπουργεία και Περιφέρεια, τόσο για τα έργα στα σχολεία, όσο και για τα πάγια έξοδα συντήρησης τους, εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού.

– Ζητήθηκε η στήριξη της νέας Δημοτικής Αρχής στην προσπάθεια μας και των γονιών για την ίδρυση συλλόγων γονέων και στα νηπιαγωγεία του Δήμου μας.

Η Ένωση Γονέων Αιγάλεω σταθερά και αταλάντευτα θα συνεχίσει να διεκδικεί το μέγιστο δυνατό για όλα τα σχολεία μας, γιατί η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη δεν πρέπει να είναι ζητούμενο αλλά δεδομένο!

Αρέσει σε %d bloggers: