Τρίτη, 21 Μαΐου

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω στη Ρουμανία με το Erasmus+

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω στη Ρουμανία με το Erasmus+

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ /Δράση ΚΑ229 / School Exchange Partnerships, με τίτλο “Respect environment and cherish thyself” (R.E.A.C.T), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη Resita της Ρουμανίας από 3 έως 7 Οκτωβρίου 2022.

Το «R.E.A.C.T» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία) και συντονίζεται από το σχολείο της Πολωνίας. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται:

– η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής
– η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διαβίωσης αλλά και η διακοπή επιβλαβών για την υγειά συνηθειών όπως το κάπνισμα
– η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στους τομείς της ομαδικής εργασίας, της πρωτοβουλίας και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη αλλά και η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Στη συνάντηση, με θέμα «Healthy habits without addictions», που διοργάνωσε με επιτυχία το σχολείο National College MIRCEA ELIADE της Ρουμανίας, συμμετείχαν τέσσερεις μαθητές και τρείς εκπαιδευτικοί (Κουνδουράκη Ευτυχία, Πεφάνη Κωνσταντίνα και Πανταζέλου Ελένη) του σχολείου μας και κατά τη διάρκεια της είχαν την ευκαιρία να:

– πάρουν μέρος σε δημιουργικά workshop που αφορούσαν τον σχεδιασμό ενδυμάτων από ανακυκλώσιμα υλικά και τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων με υλικά από την φύση
– συμμετέχουν σε παρουσιάσεις και ομιλίες σχετικές με συνήθειες που προωθούν έναν πιο καλύτερο τρόπο ζωής
– επισκεφτούν οικολογικό πάρκο αλλά και πολλά παραλίμνια χωριά της περιοχής και να ενημερωθούν για τον οικο-τουρισμό
– πάρουν μέρος σε workshops και σε δραστηριότητες καταιγισμού ιδεών πάνω σε θέματα εθισμών
– συνεργαστούν σε εργασία αναζήτησης συντηρητικών και πρόσθετων χημικών που υπάρχουν σε συσκευασμένα τρόφιμα
– επισκεφτούν το κάστρο Corvin στην επαρχία Hunedoara και το ιστορικό κέντρο της πόλης Τιμισοάρα

Η διοργάνωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και οι στόχοι της δραστηριότητας εκπληρώθηκαν στο ακέραιο. Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν θερμό και φιλικό. Οι μαθητές μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις δραστηριότητες, τις επισκέψεις και τις ξεναγήσεις αλλά και από το γεγονός ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό, συνεργατικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης με πολλαπλά οφέλη.

Η εμπειρία για τους μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού γνώρισαν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας και της περιοχής που μας φιλοξένησε, αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με το θέμα του project.

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος και είναι έτοιμο να συνεχίσει το Ευρωπαϊκό του ταξίδι, στα πλαίσια του προγράμματος «Respect environment and cherish thyself», με επόμενο σταθμό την Αθήνα τον Μάρτιο του 2023.

 

Αρέσει σε %d bloggers: