Τετάρτη, 24 Απριλίου

Ρίσι Σούνακ: Νέος πρωθυπουργός και επίσημα στη Βρετανία

Ρίσι Σούνακ: Νέος πρωθυπουργός και επίσημα στη Βρετανία

Ο Ρίσι Σούνακ ανέλαβε σήμερα και επίσημα νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο βασιλιάς Κάρολος είναι αυτός που έδωσε την εντολή στον Ρίσι Σούνακ να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Σούνακ επέστρεψε στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπου εκφωνεί ομιλία, την πρώτη του ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απηύθυνε σήμερα την τελευταία της ομιλία με τον ρόλο της πρωθυπουργού έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η χώρα αναμένει «καλύτερες ημέρες», είπε.

Η άφιξη του Ρίσι Σούνακυ στη Ντάουνινγκ Στριτ σηματοδοτεί μια ήρεμη επανάσταση: γίνεται ο πρώτος έγχρωμος, ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία επί χρόνια κυβερνούσε την Ινδία όπως και πολλές χώρες στην Αφρική.

Η ανάδειξή του Σούνακ στη πρωθυπουργία χθες Δευτέρα συνέπεσε με την έναρξη της ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι, της γιορτής των φώτων. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον συνεχάρη και εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στον μεγαλύτερο ινδουιστικό ναό του Λονδίνου, στο Νίσντεν, η νίκη του Σούνακ βρισκόταν στο μυαλό όλων όσοι είχαν συγκεντρωθεί για το Ντιβάλι. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για την ινδική κοινότητα», σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής Κίρταν Πατέλ.

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας

Ο Ρίσι Σούνακ έγινε επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και εφόσον διαδέχθηκε την Λιζ Τρας, σχημάτισε νέα κυβέρνηση, στην οποία τοποθέτησε υπουργούς από όλες τις πτέρυγες των Συντηρητικών, με στόχο να στείλει μήνυμα ενότητας στο κόμμα.

Πρώτα συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα νέα ονόματα. Αρχικά, αποφάσισε ότι ο Τζέρεμι Χαντ θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, με τον δεύτερο να κάνει ανάρτηση στο Twitter, όπου σημείωσε το εξής:

«Θα είναι δύσκολα. Αλλά η προστασία των ευάλωτων –και της δουλειάς των ανθρώπων, των δανείων και των λογαριασμών– θα είναι στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας ενώ θα εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Σημειώνεται, πως ο 55χρονος Χαντ, ένας έμπειρος πολιτικός που έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Υγείας και Εξωτερικών, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να κατευνάσει την θύελλα που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας και του προκατόχου του, του Κουάζι Κουάρτενγκ.

Μετά τον διορισμό του ακύρωσε σχεδόν όλες τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο Κουάρτενγκ και προειδοποίησε ότι θα έρθουν «δύσκολα μέτρα».

Ο Ντόμινικ Ράαμπ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, θέσεις τις οποίες κατείχε και στο παρελθόν, επί πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον.

Ο 48χρονος στενός σύμμαχος του Σούνακ ήταν υπουργός Εξωτερικών (2019-21) και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, την άνοιξη του 2020, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ασθένησε με κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.

Ακολουθούν οι πολιτικοί των Συντηρητικών που βρίσκουν μια θέση στη νέα κυβέρνηση σε νευραλγικό πόστο:

Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός Εξωτερικών

Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας

Σουέλα Μπράβερμαν, υπουργός Εσωτερικών

Σάιμον Χαρτ, συντονιστής της κομματικής πειθαρχίας (chief whip)

 

Αρέσει σε %d bloggers: