Παρασκευή, 21 Ιουνίου

Περιφέρεια Αττικής: Υψηλές οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα

Περιφέρεια Αττικής: Υψηλές οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, όλος ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, συνδράμοντας το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε στο Αλεποχώρι.

Στην περιοχή μετέβη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά από το Δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη αλλά και εκπροσώπους της πυροσβεστικής. Μαζί με τον Περιφερειάρχη μετέβησαν και στελέχη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Από τα ξημερώματα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με 27 υδροφόρες, μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, σε επαγρύπνηση είναι και η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της  Περιφέρειας Αττικής  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής.  Τις δράσεις έχει αναλάβει να συντονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Λειβαδάρο και τη Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν  στην Περιφέρεια Αττικής από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μετά από σχετική επεξεργασία από τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ –ΕΑΑ, οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα της Αττικής είναι  υψηλές και για το λόγο αυτό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους.

Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων το φαινόμενο τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσει και η σωματιδιακή ρύπανση στην Αττική θα περιοριστεί λόγω αλλαγής φοράς του ανέμου.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Από τις πρώτες πρωινές ώρες, είμαστε επί ποδός και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής, συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά. Με τη συνδρομή έγκριτων επιστημονικών φορέων παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και τη διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς, στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με στοχευμένες δειγματοληψίες. Ανάλογα με την εικόνα που θα διαμορφωθεί έχουν δοθεί οδηγίες για την καλύτερη θωράκιση των πολιτών».

Μέτρα προστασίας των Πολιτών

Λόγω των ρύπων που έχουν δημιουργηθεί  απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή να λάβουν μέτρα για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.

Συγκεκριμένα οι πολίτες παρακαλούνται:

  1. Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευτούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων.
  2. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.
  3. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
  4. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για πολίτες με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών.  Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.  Επίσης  συνιστάται να αποφευχθεί η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Μετρήσεις

Ενδεικτικά, στις επισυναπτόμενες εικόνες παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα). Από το στιγμιότυπο του μετρητικού δικτύου φαίνεται ότι στο διάστημα 14:00 – 15:00 η κάλυψη του καπνού αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής με τιμές που για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3!

Στο επόμενο διάγραμμα γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο του καπνού περιορίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και μέχρι, περίπου, στο 1ο χιλιόμετρο της ατμόσφαιρας, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες μετρήσεις του νεφουψομέτρου της ομάδας που συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο EUMETNET Composite Observing System (https://e-profile.eu/#/cm_profile με ωριαία ανανέωση).

Η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) παρακολουθεί την εξέλιξη του επεισοδίου και θα επανέλθει με νεότερα δεδομένα εφόσον το απαιτήσει η εξέλιξη του φαινομένου.

Αρέσει σε %d bloggers: