Παρασκευή, 21 Ιουνίου

Τιμητικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου από την Περιφέρεια Αττικής

Τιμητικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου από την Περιφέρεια Αττικής

Πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα οι προγραμματισμένες τιμητικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.  Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης  παρακολούθησε το πρωί, τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Νωρίτερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού και ακολούθησε η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στη δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνων παρέστησαν μεταξύ άλλων εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη,  ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης,  ο Ν. Κακλαμάνης ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,  ως Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Κ. Ζαχαριάδης, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής εκπροσώπησε ο Γραμματέας Α. Σπυρόπουλος και το κόμμα  Ελληνική Λύση ο Β. Βιλιάρδος. Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος,   ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κύπρου Ι. Αδάμου, ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισιδ. Ντογιάκος,  ο Γενικός Επίτροπος Τακτικού Διοικητικού Δικαστηρίου Δ. Κωστάκης,  η Ειδική Γραμματέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Δάνδολου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωαν. Δριμούσης, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Έξαρχος Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, Αρχιεπίσκοπος Καθολικών, Θ. Κοντίδης,  ο Ταξίαρχος Ι. Νταλαχάνης εκπρόσωπος της ΕΛ. ΑΣ., ο Ε. Γ. Δημοσιονομικών Ελέγχων Υπ. Οικονομικών Παν. Αλεξόπουλος, ο Υποστράτηγος Παν. Νιάφας εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρώην υπουργός Γ. Καλαντζής,  ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, ο  Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Σπ. Αδαμόπουλος, εκπρόσωποι Περιφερειακών Παρατάξεων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων, εκπρόσωπος της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και θυμάτων Πολέμου,  κ.α.   Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε η μαθητική  παρέλαση.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:

 «Πέρασαν 82 χρόνια από την ημέρα που οι Έλληνες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, στάθηκαν σαν ατσάλινο φρούριο απέναντι σε υπέρτερες φασιστικές δυνάμεις, δίνοντας ένα παράδειγμα τιμής και ανδρείας, ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Περικυκλωμένοι από τον μαύρο βραχίονα του αυταρχισμού που είχε κυριαρχήσει στην Ευρώπη, μόνοι απέναντι σε μια στρατιωτική μηχανή που είχε συντρίψει τους στρατούς των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, οι Έλληνες παραμέρισαν τις εσωτερικές διαφορές τους και ρίχτηκαν με ηρωισμό στο πεδίο της μάχης, ταπεινώνοντας με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τον μέχρι στιγμής αήττητο Άξονα. 

Στα βουνά της Πίνδου, δεν γράφτηκε μόνο μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του Έθνους μας. Δόθηκε ο υπέρ πάντων αγώνας για τα προαιώνια ιδανικά της ανθρωπότητας.  Ο αγώνας της ελευθερίας απέναντι στην απολυταρχία, του ανθρωπισμού απέναντι στην κτηνωδία, της δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό, του φωτός απέναντι στο σκοτάδι.

Και πάρα τις ανυπέρβλητες δυσκολίες, πάρα τα δεινά που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, με τις θυσίες των ηρωικών προγόνων μας, το φως νίκησε το σκοτάδι. Για μια ακόμα φορά στην ιστορία, το φως έλαμψε από την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. Μετά από 82 χρόνια, σε έναν κόσμο που συνταράσσεται ξανά από πολέμους και αβεβαιότητα, σε μια εποχή που η χώρα δέχεται ξανά ασύμμετρες απειλές, οι ήρωες του 1940 μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος. Όπως τότε, έτσι και τώρα, έτσι και πάντα, οι Έλληνες θα υπερασπιστούμε με κάθε θυσία την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία, συντρίβοντας κάθε επίβουλο κατακτητή».

Αρέσει σε %d bloggers: