Κυριακή, 28 Απριλίου

Στ. Τασιόπουλος: Απόλυτη προτεραιότητα η θωράκιση της Αττικής

Στ. Τασιόπουλος: Απόλυτη προτεραιότητα η θωράκιση της Αττικής

Ο υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με τον Νίκο Χαρδαλιά στη Δυτική Αθήνα, Σταύρος Τασιόπουλος, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του για την κλιματική κρίση και τη θωράκιση της Αττικής.

Ο Σταύρος Τασιόπουλος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, είναι νομικός σύμβουλος στον Δήμο Αιγάλεω, μέλος της Διοίκησης του Πάρκου «Αν. Τρίτσης» και αντιπρόεδρος του «Α.Ο. Αιγάλεω». Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων: Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης, Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Δικαίου Ενέργειας. Έχει διατελέσει συνεργάτης της Περιφέρειας Αττικής, της ΚΕΔΕ και ειδικός σύμβουλος σε υπουργεία. Γνώστης της Περιφερειακής και Κεντρικής διοίκησης εφόσον εκλεγεί θα συμβάλλει, όπως σημειώνει, στην προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για την προσδιορισμό και την απεμπλοκή των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων και σε σειρά ζητημάτων που άπτονται στον Πολιτισμό τον Αθλητισμό τη Διοίκηση. Έχει εντρυφήσει στις προσαρμογές που επιτάσσει η κλιματική κρίση και επικροτεί, όπως αναφέρει, την αποτελεσματικότητα που πρεσβεύει ο Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας «απολύτως εφικτές» τις προγραμματικές εξαγγελίες του

Ειδικότερα ο Σταύρος Τασιόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τοποθετείται για τους άξονες του προγράμματος, το διακύβευμα των εκλογών και την ικανότητα συμβολής του στη βελτίωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για Περιφερειακός Σύμβουλος στον Δυτικό Τομέα Αθηνών;

Λόγω της εμπειρίας μου στους δήμους και στη Δημόσια Διοίκηση, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχουν οι γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Θέλω να κάνουμε τις γειτονιές μας καλύτερες και να συνεισφέρω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, ώστε να αναβαθμίσουμε τη Δυτική Αθήνα. Πάντοτε βρισκόμουν δίπλα στους συνανθρώπους μου σε κοινωνικές δράσεις, σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διαχρονικά ασχολούμαι με τα απλά και καθημερινά προβλήματα.

Θέλω πολύ να βρεθώ στην πρώτη γραμμή των έργων και των μεταρρυθμίσεων δίπλα στον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος αποδεδειγμένα είναι άνθρωπος των έργων και των αποτελεσμάτων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, επιλέγω να είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό του, για να αγωνιστούμε μαζί και να κάνουμε τις γειτονιές μας καλύτερες.

Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες του προγράμματος του συνδυασμού Αττική Μπροστά;

Το πρόγραμμα του συνδυασμού Αττική Μπροστά αποτελείται από 6 άξονες: 1) Παραγωγική Αττική, 2) Πράσινη Αττική, 3) Ασφαλής Αττική, 4) Αττική της Κοινωνικής Πολιτικής, 5) του Πολιτισμού και 6) των μεγάλων Υποδομών. Ειδικότερα, θέλουμε, μια Αττική θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, με λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τόσο στη διαχείριση των απορριμμάτων, της αποχέτευσης και των βιολογικών καθαρισμών όσο και στην αντιπλημμυρική προστασία τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων. Και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Είναι δημόσια και προσωπική δέσμευση του Νίκου Χαρδαλιά το να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική μέσα στα 3 πρώτα χρόνια της θητείας μας, εφόσον μας επιλέξουν οι πολίτες της Αττικής. Και αυτός είναι ένας εφικτός στόχος.

Ακούσαμε τον κ. Χαρδαλιά να κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου. Τι ακριβώς είναι αυτό και πώς θα λειτουργεί;

Το Παρατηρητήριο θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη. Πρόκειται για ένα κέντρο επιχειρήσεων που σε καθημερινή βάση θα παρακολουθεί όλα τα βήματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί κάθε έργο στην Περιφέρεια. Θα λειτουργεί, επί της ουσίας, ως ένα «help desk» των δήμων για να ξεκολλάει τα έργα από τις πάσης φύσεως γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα λέει πότε ξεκινάει ένα έργο, πότε ολοκληρώνεται, πώς θα χρηματοδοτηθεί και με ποιες διαδικασίες. Να γνωρίζει άμεσα η Περιφέρεια Αττικής, την κατάσταση των υπηρεσιών, των δήμων, των εργολάβων-αναδόχων και των τρίτων-φορέων, ώστε να μπορεί να έχει άμεση εικόνα βοηθώντας την εξέλιξη του κάθε έργου.

Τι σκοπεύετε να κάνετε αναφορικά με τις επικαλύψεις που υπάρχουν συχνά μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και κεντρικής Κυβέρνησης;

Έχοντας άμεση εμπειρία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, γνωρίζω τις καθημερινές δυσκολίες των επικαλύψεων και της γραφειοκρατίας, για αυτό χρειάζεται να μπει ένα τέλος στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει και ο Νίκος Χαρδαλιάς: «ένας πρέπει να έχει την ευθύνη». Κάθε φορέας θα δίνει λόγο για οτιδήποτε αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας χωρίς δικαιολογίες και χωρίς εκπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να μπορούν οι ΟΤΑ να αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες που τους αναλογούν αφετέρου να μην υπάρχουν επικαλύψεις.

Η Κλιματική Κρίση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Αττική. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;

Ως άνθρωπος που έχω ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, και έχοντας γράψει και σχετικό βιβλίο στα Αγγλικά το 2018, πιστεύω ότι πρέπει να προσαρμοστούμε, ώστε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των φαινομένων αυτών.

Για αυτό η θωράκιση της Αττικής απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι απόλυτη προτεραιότητα και για αυτό υπάρχει ήδη συγκεκριμένη πρόταση στο πρόγραμμά μας.

Μέσα στους άμεσους στόχους μας είναι η λειτουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, η αξιοποίηση και η πιστοποιημένη εκπαίδευση εθελοντών, κ.ά., πιο αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα μας (attikimprosta.gr)

Ποιο κατά την άποψή σας είναι το διακύβευμα των εκλογών και γιατί είναι σημαντικό να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου;

Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στην Περιφέρεια Αττικής, και τώρα είναι η στιγμή να αποφασίσουμε για την επόμενη 5ετία ώστε να έχουμε άμεσα και καλύτερα αποτελέσματα. Να διαλέξουμε ότι θέλουμε να πάμε μπροστά, ούτε αριστερά ούτε δεξιά, αλλά μπροστά με άμεσες λύσεις στην καθημερινότητα.

Η χώρα σε όλα τα επίπεδα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις μπροστά της όπως διαφαίνεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις και αυτό σημαίνει πως οι Περιφέρειες με τα κονδύλια που διαθέτουν και ειδικά στην Αττική, η λειτουργία της Περιφέρειας θα είναι καθοριστική στη ζωή των πολιτών.

Για αυτό στις 8 Οκτωβρίου είναι σημαντικό οι πολίτες να προσέλθουν αφενός στην κάλπη και αφετέρου να κρίνουν ποιος συνδυασμός και ποιος επικεφαλής έχει το πρόγραμμα, την εμπειρία και τη θέληση να αναλάβει την ευθύνη.

Αρέσει σε %d bloggers: