Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου
Weather Data Source: athen.wetter-heute.org/

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη με τον Νίκο Δένδια

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη με τον Νίκο Δένδια

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τελικά δεν έγινε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη. Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Ανακοίνωση σχετικά με το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως σημειώνει, «η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το διπλωματικό επεισόδιο και αν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την αλλαγή στο πρόγραμμα και τη μετάβασή του στην Τρίπολη πριν τη Βεγγάζη είπε: «Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιβύη συνεχίζεται κανονικά και τα ταξίδια και το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών είναι σε γνώση της κυβέρνησης».

Τραβάει το σκοινί η Τρίπολη

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, τράβηξε κι άλλο το σκοινί, κάνοντας λόγο για προσβολή προς τον λιβυκό λαό.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Mohammed Hammude είπε ότι ως αντίδραση στη στάση του Δένδια, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι αποφασίστηκε, επίσης, να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντίνούπολη, Μανώλης Κωστίδης. «Η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι προσβολή για τον λιβυκό λαό»

Δηλώνοντας ότι αυτή η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης και ότι δεν θα ανακοινώσουν άλλα μέτρα που θα γίνουν σχετικά, ο Hammude είπε ότι «η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τον Λιβυκό λαό και την κυβέρνηση».

Ο Hammude πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο του Δένδια πήγε στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.

Τι υποστηρίζει το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών

Τη δική του άποψη δίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα «Libya Review» δημοσιεύει στο Twitter στοιχεία της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ της Λιβύης, σχετικά με το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε τονίζοντας τρία σημεία.

Πρώτον, ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει.

Δεύτερον, ότι η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχτεί.

Τρίτον, ότι η Λιβύη καταδικάζει τη στάση του κ. Δένδια και όπως αναφέρεται, θα αναλάβει δράση γι’ αυτό.

Με νέο tweet η ιστοσελίδα αναφέρει τη θέση του κ. Δένδια πως «το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αθέτησε τη συμφωνία που ήθελε να μην συναντήσουμε την υπουργό Εξωτερικών Naja Al-Mangoush. Η επίσκεψή μου στην Τρίπολη ήταν μόνο για να συναντήσω τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, Mohammed Al-Mnifi».

Στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε τελικά στη Βεγγάζη και σε τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο προχώρησε στη δωρεά 30.000 εμβολίων. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση».

Επεσήμανε δε ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα σχέδια πτήσης του αεροπλάνου

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα αρκετή αναμονή στο αεροσκάφος.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.

Αρέσει σε %d bloggers: