Τρίτη, 30 Απριλίου

Σιένα: Προκήρυξη για πρόσληψη μηχανικού ζητάει «κατά προτίμηση άνδρα»

Σιένα: Προκήρυξη για πρόσληψη μηχανικού ζητάει «κατά προτίμηση άνδρα»

Ο δήμος της Σιένα βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης με αφορμή μια προκήρυξη πρόσληψης, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του και για την οποία κατηγορείται για διάκριση λόγω φύλου.

Η προκήρυξη του δήμου της ιταλικής πόλης της Σιένα είχε στόχο την πρόσληψη μηχανικού, αναφέροντας ωστόσο μια προτίμηση για άνδρα. Το γεγονός έγινε γνωστό από τη σύμβουλο της αντιπολίτευσης Άννα Φερέτι, γράφει η La Repubblica .

«Πρόσκληση για την κάλυψη της θέσης του μηχανικού, με προτίμηση ωστόσο για έναν άνδρα υποψήφιο. Αυτό ακριβώς διαβάζουμε σε ανακοίνωση του δήμου της Σιένα», έγραψε η La Repubblica. Αυτό ήταν που πυροδότησε την οργή της συμβούλου της αντιπολίτευσης και πρώην υποψήφιας δημάρχου της κεντροαριστεράς Άννα Φερέτι, η οποία κατήγγειλε το γεγονός κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του 2023. «Υπάρχει μια προκήρυξη του δήμου της Σιένα», δήλωσε, σύμφωνα και με την Corriere di Siena, «σχετικά με την πρόσληψη μηχανικού, κατά προτίμηση άνδρα».

Η προκήρυξη, την οποία και κατήγγειλε η Φεράτι στο δημοτικό συμβούλιο έληγε χθες Τρίτη 2 Ιανουαρίου και αναφερόταν σε «πρόσληψη ορισμένου χρόνου, μεταβλητής διάρκειας σε σχέση με την ανάθεση του έργου Pnrr, για διάστημα περί των 36 μηνών, αλλά το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026», αναφέρεται στην ανακοίνωση που διευκρινίζει επίσης ότι «θα υπάρξει προτίμηση υπέρ υποψηφίων που ανήκουν στο ανδρικό φύλο».

Εξήγηση για την προκήρυξη από το προεδρικό διάταγμα του 2023

Ωστόσο, η επιλογή του δήμου της πόλης της Τοσκάνης να προσδιορίσει την προτίμηση για έναν άνδρα υποψήφιο επιχειρήθηκε να εξηγηθεί με βάση προεδρικό διάταγμα του 2023, στο οποίο ορίζονται οι νέοι κανόνες για τους δημόσιους διαγωνισμούς, κι οι οποίοι προασπίζουν την ισότητα των φύλων στη δημόσια διοίκηση. Η νομοθεσία αυτή, λοιπόν, προβλέπει ότι «αν κάπου υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη του 30%, θα πρέπει να εφαρμόζεται προτίμηση υπέρ του λιγότερο εκπροσωπούμενου φύλου».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη Σιένα – σύμφωνα με την προκήρυξη – η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής: 66,94% γυναίκες και 33,05% άνδρες στο εργατικό δυναμικό, άρα πάνω από 30% διαφορά. Ωστόσο, για την αντιπολίτευση το κείμενο της προκήρυξης -που πρέπει να αναφέρει τα ποσοστά των δύο φύλων για τη συγκεκριμένη θέση- δεν είναι ξεκάθαρο.

«Στο σημείο αυτό υπάρχει θέμα κατανόησης εάν ο δήμος κατά την εφαρμογή του κανόνα έχει λάβει υπόψη όλο το προσωπικό της δημοτικής διοίκησης ή απλώς τα άτομα που ταξινομούνται με βάση τον τομέα που αναζητάει. Γιατί αν υπήρχαν πραγματικά πάνω από το 66% των γυναικών μηχανικών θα ήταν πολύ καλό» αναφέρει η Φερέτι.

 

La Repubblica

Αρέσει σε %d bloggers: