Κυριακή, 21 Ιουλίου

Οι ημερομηνίες των εθνικών εκλογών

Οι ημερομηνίες των εθνικών εκλογών

Νέοι αστάθμητοι παράγοντες μπαίνουν στην εξίσωση των εκλογών προβληματίζοντας το κυβερνητικό επιτελείο, για την ορθότερη επιλογή ημερομηνίας της δίδυμης κάλπης, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα (Πάσχα, Πανελλαδικές εξετάσεις) που λειτουργούν δεσμευτικά, καθώς δεν μπορεί να διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία και το εκλογικό σώμα πρέπει να διευκολύνεται κατά την εκλογική διαδικασία, σε μία περίοδο ειδικά που η πρώτη ψήφος με την απλή αναλογική θεωρείται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και όχι μόνο κρίσιμη για να αποτυπωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα δώσουν το πρόκριμα στο πρώτο κόμμα για τη δεύτερη ψήφο με την ενισχυμένη αναλογική.

Η συνεχής και σε σκληρούς τόνους ανακίνηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων σε σημείο μάλιστα που να θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών λόγω της κυκλοφορίας κακόβουλων λογισμικών, η υπόθεση Πάτση και η ευρύτερη σκανδαλολογία σε συνδυασμό με το «τέρας» της ακρίβειας και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ τοξικότητας στην πολιτική ζωή του τόπου που προκαλεί αναπόφευκτα φθορά στην κυβέρνηση, επαναφέροντας σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού τον Ιανουάριο.

Μερίδα κυβερνητικών στελεχών εισηγείται εσχάτως στον στενό πυρήνα του Μαξίμου το στήσιμο της κάλπης να γίνει στις αρχές του νέου έτους με το σκεπτικό ότι δεν θα προλάβει να κλείσει άλλο η «ψαλίδα» και θα δοθεί στους ψηφοφόρους το μήνυμα να επιλέξουν «ποιος μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις στην οικονομία και τα εθνικά που βρίσκονται μπροστά μας».

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο αφήγημα, αλλά και την ουσία του «αποτελεσματικού διαχειριστή», δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων οι ανατροπές σε αυτή την κυβερνητική θητεία και οι «καυτές πατάτες» που έπεσαν στα χέρια του πρωθυπουργού ήταν ουκ ολίγες. Παράλληλα, οι εκλογές μετά την 1η Μαρτίου θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα με τη νέα απογραφή, δηλαδή με μεταβολές σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών και με βάση έναν νέο εκλογικό χάρτη – ανατροπές σε μονοεδρικές κλπ- προκαλώντας μία ακόμη εστία γκρίνιας στους γαλάζιους υποψήφιους βουλευτές, αχρείαστη αυτή την περίοδο.

Τα πλεονεκτήματα της Άνοιξης

Παρά τις συνθήκες αστάθειας που επικρατούν στην Ηρώδου Αττικού επιμένουν σε ολοκλήρωση της τετραετίας εκτιμώντας ότι τα μέτρα ενάντια στην κρίση θα αποδώσουν και θα αποτυπωθούν στην τσέπη των καταναλωτών, ενώ ποντάρουν και σε κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις που θα δώσουν «ανάσα», όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τον Ιανουάριο, οι αυξήσεις στις συντάξεις τον ίδιο μήνα που θα ξεπεράσουν το 7,5%, ενώ με την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα μέτρο- έκπληξη για τους πολίτες. Παράλληλα, στην εξίσωση της επιλογής του χρόνου των εκλογών θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι υπάρχουν και ορόσημα που συνδέονται και με τυπικές υποχρεώσεις της χώρας, όπως τα έργα για το Ταμείο Ανάκαμψης που πρέπει να νομοθετηθούν, να απορροφηθούν και να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ορόσημο το Πάσχα

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι στην παρούσα φάση στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένει σε εκλογές την Άνοιξη και το ζητούμενο είναι να επιλεγεί η καταλληλότερη ημερομηνία πριν ή μετά το Πάσχα που πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου και διαρκούν μέχρι τις 16 Ιουνίου. Στο τραπέζι βρίσκεται η Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου, δηλαδή να προκηρυχθούν εκλογές περί την 7η Μαρτίου ( 30 ημέρες πριν) και η δεύτερη κάλπη να στηθεί πριν τις πανελλαδικές, δεδομένου ότι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αναμέτρησης μεσολαβεί περίπου ένας μήνας, καθώς θα πρέπει να ορκιστεί η νέα Βουλή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια στην καινούργια της σύνθεση, να εκλεγεί το προεδρείο και μετά να ακολουθήσει η διάλυσή της.

Μετά τον… οβελία

Το δεύτερο σενάριο θέλει τους πολίτες να πηγαίνουν στα παραβάν μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου, επιλογή που σχετίζεται και με την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση η προκήρυξή τους θα γίνει μέσα στον Απρίλιο και μέχρι τα μέσα Ιουνίου εκτιμάται πως θα μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Η επιλογή αυτή όμως «σκοντάφτει» στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει κανείς να διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο στρες στις οικογένειες των υποψηφίων. Συνεπώς, το Μαξίμου με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι κλίνει προς την επιλογή της πρώτης κάλπης μια εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Αρέσει σε %d bloggers: