Παρασκευή, 26 Απριλίου

Με το βλέμμα στραμμένο στο Περιστέρι του μέλλοντος

Με το βλέμμα στραμμένο στο Περιστέρι του μέλλοντος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γεννάδης

Οι λόγοι για τους οποίους ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και επιτυχημένους Δημάρχους στην Ελλάδα διαχρονικά, είναι πολλοί. Πρώτος και κύριος λόγος είναι η αγάπη του ίδιου για την πόλη και τους συμπολίτες του, η διαρκής φυσική του παρουσία σε αυτή, η συνεχής και αδιάκοπη εργατικότητα και προσφορά του ίδιου και των συνεργατών του στην πόλη.

Κατά την άποψη μου όμως το πιο σημαντικό στοιχείο που διακρίνει τον ίδιο, ήταν και είναι το όραμά του για την πόλη. Ως ανήσυχο πνεύμα, βρίσκεται διαρκώς σε μια  δημιουργική αναζήτηση με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών του. Όταν ο Ανδρέας Παχατουρίδης ξεκινούσε την πορεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινά του Δήμου Περιστερίου, και πολύ περισσότερο όταν εξελέγη Δήμαρχος Περιστερίου το 2002, είχε συγκεκριμένο όραμα για την πόλη.

Σε σημαντικό βαθμό το όραμα του αυτό έχει ξεδιπλωθεί τα δεκαεπτά χρόνια διοίκησης της πόλης από τον ίδιο και την Δημοτική μας Παράταξη «Με την Κοινωνία Μπροστά». Ένα όραμα που σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό και την εργατικότητα του ίδιου και των συνεργατών του, έλαβε σάρκα και οστά και αγκαλιάστηκε θερμά από τους συμπολίτες του, οι οποίοι σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, τιμώντας τον με αυξανόμενα ποσοστά εκλογικής νίκης.

Ως Σύμβουλος Δημάρχου έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχω και να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις στην υλοποίηση αυτού του οράματος από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Ανδρέα Παχατουρίδη στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, με το βλέμμα στραμμένο στο Περιστέρι του μέλλοντος, θεωρώ πως είναι κατάλληλη στιγμή να εκθέσω την άποψή μου από το φιλόξενο βήμα της εφημερίδας ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ, πως θα ήθελα να είναι η ζωή στην πόλη μου το Περιστέρι τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες.

Το Περιστέρι του μέλλοντος θα χρειαστεί να έχει ακόμα περισσότερους πνεύμονες πρασίνου,  επιτρέποντας στον δημότη να έρχεται σε τακτική επαφή με την φύση και να αντλεί δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τους δύσκολους, πολλές φορές ακόμα και εξοντωτικούς ρυθμούς που όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Ήδη το Άλσος της Πόλης στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου συνιστά μια πραγματική όαση μέσα στην πόλη. Η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου αναμορφώνοντάς τους (πάρκα, πλατείες), και βρίσκεται διαρκώς σε αναζήτηση με σκοπό την δημιουργία και νέων χώρων πρασίνου.

Δημοτικοί χώροι στάθμευσης είναι χρήσιμο να δημιουργηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης (ή κεντρικά σημεία των τεσσάρων Δημοτικών Κοινοτήτων), οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι στους δημότες με τα οχήματά τους. Θα δίνεται με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα στον δημότη να χρησιμοποιήσει το όχημά του για να κινηθεί στην πόλη χωρίς να υποχρεούται να αφιερώσει χρόνο σε αναζήτηση χώρου στάθμευσης, καθώς η συνεχής αύξηση του αριθμού των οχημάτων στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες καθιστά αντικειμενικά δυσχερέστερη την ανεύρεση ελεύθερων χώρων στάθμευσης.

Στο Περιστέρι του μέλλοντος ο δημότης θα μπορεί με προσωποποιημένους κωδικούς (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) που θα του διατίθενται από τον Δήμο, να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου από τον δικτυακό τόπο του Δήμου (Website) σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου Περιστερίου από το κινητό του τηλέφωνο, το tablet ή τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, και να καταθέτει αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών λαμβάνοντας ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου. Ο Δήμος στη συνέχεια θα αποστέλλει σε σύντομο χρονικό διάστημα ενημέρωση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), πότε το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο προς παραλαβή. Με τον τρόπο αυτό ο δημότης δεν θα χρειάζεται να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες του Δήμου δυο φορές (μια για την κατάθεση της αίτησης, και μια για την παραλαβή του πιστοποιητικού), αλλά μόνο μια φορά.

Ιδανικά, εφόσον είναι εφικτό, θα μπορεί να αποσταλεί στον ενδιαφερόμενο δημότη το πιστοποιητικό μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και εκείνος θα μπορεί να το εκτυπώσει από την άνεση του προσωπικού του ηλεκτρονικού υπολογιστή (είτε βρίσκεται στον χώρο εργασίας του, είτε βρίσκεται στην κατοικία του) και να περιέλθει στην κατοχή του, χωρίς να χρειαστεί να μεταβεί αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες του Δήμου.

Είναι γεγονός ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Περιστερίου εξυπηρετούν με ευγένεια, αμεσότητα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα αιτήματα των δημοτών που τους υποβάλλονται, σε συνδυασμό και με την πολιτική βούληση που έχει επιδειχθεί από τον Ανδρέα Παχατουρίδη και την παρούσα Δημοτική Αρχή για άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αιτημάτων των δημοτών από τις υπηρεσίες του Δήμου. Με δεδομένο ότι ζούμε στον αιώνα της ψηφιακής εποχής, είναι χρήσιμο ωστόσο να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τις νέες τεχνολογίες, τόσο οι υπηρεσίες του Δήμου όσο και οι δημότες της πόλης.

Το Περιστέρι του μέλλοντος, θα βρίσκεται σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πόλεις από όλη την υφήλιο, ανταλλάσοντας εμπειρίες και τεχνογνωσία αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη πόλη, σε αναζήτηση των αποτελεσματικότερων τρόπων αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας-διαλόγου, θα ήταν χρήσιμη η επίσκεψη εκπροσώπων του Δήμου Περιστερίου στο εξωτερικό και τις εν λόγω πόλεις, καθώς η προσωπική γνώση και επαφή με ένα πρόβλημα είναι πάντοτε η καλύτερη μορφή πληροφόρησης. Γνωρίζοντας διαφορετικούς λαούς, διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικό τρόπο σκέψης θεωρώ ότι διευρύνεις τους πνευματικούς σου ορίζοντες, και γίνεσαι πιο χρήσιμος για τον εαυτό σου και για την κοινωνία στην οποία ζεις, και ακόμα πιο χρήσιμος ασφαλώς όταν στην κοινωνία αυτή έχεις θέση διοικητικής ευθύνης.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ακόμα πάρα πολλά για το Περιστέρι του μέλλοντος. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης και η Δημοτική μας Παράταξη έχουν αποδείξει διαχρονικά, ότι το όραμα μπορεί να μετουσιωθεί σε ιδέες, και οι ιδέες με την σειρά τους να μετουσιωθούν σε πολιτική πρακτική. Όλο αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την στήριξη των δημοτών του Περιστερίου στον Ανδρέα Παχατουρίδη και την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Πάμε όλοι μαζί λοιπόν, ενωμένοι για το καλό της πόλης. Γιατί ως Περιστεριώτες αντέξαμε στα δύσκολα, γιατί μπορούμε και αξίζουμε τα καλύτερα. Δίνουμε ραντεβού στην κάλπη της 26ης Μαΐου. Το όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από δεκαεπτά χρόνια συνεχίζεται ….. πάντα «Με την Κοινωνία Μπροστά» !!

 

Κωνσταντίνος Γεννάδης

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Σύμβουλος Δημάρχου Περιστερίου

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη «Με την Κοινωνία Μπροστά»

Αρέσει σε %d bloggers: