Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου

Μ. Συρεγγέλα: Δεν μένουμε σιωπηλοί – Σπάμε τον κύκλο της βίας

Μ. Συρεγγέλα: Δεν μένουμε σιωπηλοί – Σπάμε τον κύκλο της βίας

«Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είναι μία μέρα συμβολική για όλες και για όλους. Είναι μία ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος απέναντι στο σοβαρό, διαχρονικό πρόβλημα της βίας. Είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, να ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλάνε και να καταγγέλλουν και όλοι μαζί να σπάσουμε τον κύκλο της βίας». Το μήνυμα αυτό στέλνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, «Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους και να καταγγέλλουν. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και το επιστημονικό προσωπικό της δωρεάν τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας στηρίζουν τις γυναίκες, τις βοηθούν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι η συνεχής διαμόρφωση πολιτικών και η εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην προσπάθεια για μια κοινωνία ουσιαστικής ισότητας, απαλλαγμένη από βία, στερεότυπα και διακρίσεις».

3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών

Η 3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της ΓΓΔΟΠΙΦ δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΟΠΙΦ (https://isotita.gr/3h-ethsia-ekthesi-gia-ti-via-2022/). Σύμφωνα με την Έκθεση, η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, συνολικά 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επτά στις δέκα κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας και οι υπόλοιπες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, δηλαδή από άτομα του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που έλαβαν ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στους Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι για τους έντεκα μήνες αναφοράς η σχέση επιζήσασας–δράστη είναι κυρίως συζυγική, κατά 55,4% και συντροφική σε ποσοστό 18%, ενώ το 10,9% αφορά άλλο μέλος της οικογένειας. Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των ωφελούμενων γυναικών, το 43% είναι έγγαμες, το 20%  είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση. Επιπλέον, από το σύνολο των ωφελούμενων γυναικών το 73% δήλωσε ότι έχει παιδί/παιδιά.

Αρέσει σε %d bloggers: