Πέμπτη, 25 Απριλίου

Ιαπωνία – Κροατία 1-1 (1-3 στα πέναλτι)

Ιαπωνία – Κροατία 1-1 (1-3 στα πέναλτι)

Την πρόκριση στους προημιτελικούς του Μουντιάλ 2022 πανηγυρίζει η Κροατία, η οποία βρέθηκε πίσω στο σκορ κόντρα στην Ιαπωνία, ισοφάρισε σε 1-1 αλλά δεν κατάφερε να πετύχει άλλο γκολ στην κανονική διάρκεια ή στην παράταση, με αποτέλεσμα όλα να κριθούν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο τερματοφύλακας Λιβάκοβιτς έκρινε τα πάντα αποκρούοντας τρεις εκτελέσεις των Ασιατών.

Το παιχνίδι θα μπορούσε να έχει γκολ στο πρώτο 10λεπτο και μάλιστα και για τις δύο ομάδες, αφού οι Ιάπωνες απείλησαν στο 2′ με τον Τανιγκούτσι και η «Χρβάτσκα» είχε μεγάλη ευκαιρία στο 8′ με τον Πέρισιτς, στον οποίο είπε «όχι» ο Γκόντα. Λίγα λεπτά μετά, στο 12′, ήταν η σειρά των Ασιατών να απειλήσουν ξανά, με τους Μαέντα και Ναγκατόμο, για να συνεχιστεί το παιχνίδι με τους Κροάτες να έχουν τον έλεγχο.

Παρ’ όλα αυτά, η Ιαπωνία ήταν αυτή που κατάφερε να σκοράρει και συγκεκριμένα στο 43′, όταν ο Ντοάν σέντραρε, ο Τανιγκούτσι πήρε την κεφαλιά και ο Μαέντα από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, με το VAR να επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε οφσάιντ. Έτσι, οι Ασιάτες πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα (1-0) ενώ οι Κροάτες έβλεπαν ότι θα πρέπει να ανεβάσουν την απόδοσή τους. Και το έκαναν.

Στο β’ μέρος η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ πίεσε αμέσως και δεν άργησε να ισοφαρίσει, αφού η σέντρα του Γιουράνοβιτς στο 55′ έφερε την υπέροχη κεφαλιά του Πέρισιτς για το 1-1. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάτιλιτς είχε, πλέον, την ψυχολογία με το μέρος της και πίεσε και για δεύτερο γκολ, έχοντας μεγάλη ευκαιρία στο 63′ με το βολέ του Μόντριτς εντός περιοχής που απέκρουσε ο Γκόντα.

Η Κροατία παρέμενε καλύτερη αλλά όσο πλησίαζε προς το τέλος δεν πήρε ρίσκο, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες, από ένα σημείο κι έπειτα, να συμβιβάζονται με το γεγονός ότι θα πάνε σε παράταση. Μια παράταση στην οποία ήταν και οι δύο προσεκτικές, οπότε οι μεγάλες φάσεις έλειψαν και το 1-1 παρέμεινε, με την πρόκριση να κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, ο Λιβάκοβιτς έγινε ήρωας για τους Κροάτες αφού απέκρουσε τρεις εκτελέσεις και συγκεκριμένα αυτές των Μιναμίνο, Μιτόμα και Γιοσίντα, με αποτέλεσμα η ομάδα του, για την οποία αστόχησε μόνο ο Λιβάγια, να επικρατήσει με 3-1 και να πάρει το εισιτήριο για τους προημιτελικούς.

Η σειρά των πέναλτι:

Μιναμίνο: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς
Βλάσιτς: 0-1
Μιτόμα: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς
Μπρόζοβιτς: 0-2
Ασάνο: 1-2
Λιβάγια: Δοκάρι
Γιοσίντα: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς
Πάσαλιτς: 1-3

Ιαπωνία: Γκόντα, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Έντο, Μορίτα (106′ Νακάτα), Ναγκατόμο (64′ Μιτόμα), Ντόαν (87′ Μιναμίνο), Μαέντα (64′ Ασάνο), Καμάντα (75′ Σακάι).

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Μπάρισιτς, Μόντριτς (99′ Μάγερ), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (99′ Βλάσιτς), Κράμαριτς (68′ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (62′ Μπούντιμιρ (106′ Λιβάγια), Πέρισιτς (106′ Όρσιτς).

Αρέσει σε %d bloggers: