Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Δήμος Αιγάλεω: Η αλήθεια για το 9ο Δημοτικό Σχολείο

Δήμος Αιγάλεω: Η αλήθεια για το 9ο Δημοτικό Σχολείο

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Αιγάλεω, παρουσιάζοντας την δική του άποψη για όσα συμβαίνουν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο.

Αναλυτικά:

Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες του Αιγάλεω έχουν μετατραπεί, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων, σε αναγκαστικούς θεατές ενός “θεάτρου του παραλόγου” αναφορικά με την απόφαση του Δήμου μας περί συστέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Θέλοντας, κυρίως, να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους συμπολίτες μας για το θέμα και ταυτόχρονα να αναιρέσουμε τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργούνται από διάφορα κέντρα, που δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν πολιτικά τα παιδιά μας, παραθέτουμε με συντομία τα ακόλουθα:

Το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν έως την 09.01.2023 το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω ανήκει σε ιδιώτες και από το έτος 1979 μισθωνόταν αρχικώς από την Νομαρχία Αττικής και στην συνέχεια τον Δήμο Αιγάλεω προκειμένου να στεγαστεί εκεί το ανωτέρω Δημοτικό Σχολείο.

Όμως, η αλλαγή της νομοθεσίας σχετικώς με τις τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας των δημοτικών σχολείων κατέστησε το ανωτέρω κτίριο ακατάλληλο απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες την πραγματοποίηση τεχνικών βελτιώσεων και μεταρρυθμίσεων του κτιρίου, τις οποίες ουδέποτε θέλησαν να αναλάβουν.

Παρά ταύτα, οι προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου προέβησαν σε δύο παρατάσεις της μισθώσεως του συγκεκριμένου ακατάλληλου κτιρίου, το έτος 2014 (επί Δημάρχου κ. Χρήστου Καρδαρά και Αντιδημάρχου κ. Λάμπρου Σκλαβούνου) και το έτος 2019 (επί Δημάρχου κ. Δημήτρη Μπίρμπα) έως την 20.01.2020.

Έτσι, την 20.01.2020 οι ιδιοκτήτες του κτιρίου απαίτησαν την απόδοσή του και όταν ο Δήμος Αιγάλεω αρνήθηκε την παράδοση προτείνοντας νέα παράταση ή νέα μίσθωση του κτιρίου εκείνοι άσκησαν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπονταν, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμούσαν να μισθώσουν ξανά στον Δήμο Αιγάλεω το κτίριο με οποιοδήποτε μίσθωμα, όπως άλλωστε είχαν δηλώσει και στον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μπίρμπα.

Μάλιστα, ενώ προσκλήθηκαν από τον Δήμο (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν διαθέσιμος να καταβάλει οποιοδήποτε μίσθωμα) δεν έλαβαν καν μέρος στην διενεργηθείσα δημοπρασία, παρά το γεγονός της εξοφλήσεως εκ μέρους του Δήμου όλων των δεδουλευμένων μισθωμάτων.

Μετά ταύτα ο Δήμος Αιγάλεω εξάντλησε με την σειρά του όλα τα ένδικα μέσα και βοηθήματα που προβλέπει ο νόμος κατορθώνοντας την αναστολή της αποβολής του από το συγκεκριμένο κτίριο επί τριετία! Μετά την τελεσιδικία της υποθέσεως, την 09.09.2022 οι ιδιοκτήτες, ως είχαν εκ του νόμου δικαίωμα, επιχείρησαν με αναγκαστική εκτέλεση δικαστικής αποφάσεως να αποβάλουν τον Δήμο Αιγάλεω από το κτίριό τους, κάτι που απετράπη προσωρινώς με αυτοπρόσωπες ενέργειες του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αιγάλεω απεφάσισε και προέβη ταχύτατα σε όλες τις απαιτούμενες από μέρους του διαδικασίες για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου του 9ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίες σήμερα εκκρεμούν ενώπιον της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολούθησε η άσκηση αναιρέσεως εκ μέρους του Δήμου Αιγάλεω κατά της αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών, κάτι που, όμως, δεν εμπόδισε τους ιδιοκτήτες να προβούν αιφνιδιαστικώς, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση ή προειδοποίηση σε νέα έξωση το πρωί της 09.01.2023 αποβάλλοντας τον Δήμο Αιγάλεω από το συγκεκριμένο κτίριο.

Άμεσα ο Δήμαρχος μη έχοντας άλλη νόμιμη επιλογή ανέστειλε με απόφασή του την λειτουργία του 9ου Δημοτικού Σχολείου για 3 ημέρες προκειμένου να αποφασισθεί η στέγαση του Σχολείου και μετά τις απαιτούμενες κατά νόμον ενέργειες με απόφασή του, αποφασίστηκε η προσωρινή και κατεπείγουσα συστέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο ίδιο κτίριο με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, μετά από εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση καταλληλότητος του συγκεκριμένου κτιρίου και τις απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγάλεω.

Η ανωτέρω απόφαση Δημάρχου επικυρώθηκε ως προς την νομιμότητά της από την αντίστοιχη απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από την 12.01.2023 το 9ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί συστεγαζόμενο με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω σε παράλληλες πρωινές βάρδιες χωρίς να επιβαρυνθεί η λειτουργία του 14ου Σχολείου.

Στις ανωτέρω νόμιμες ενέργειες του Δήμου μας, οι οποίες ως μοναδικό γνώμονα είχαν τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Σχολείου, τη διασφάλιση των θέσεων των εκπαιδευτικών λειτουργών και πρωτίστως την ασφάλεια των παιδιών μας, προτάθηκαν, δυστυχώς ακόμη και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, λύσεις, όπως η εκ μέρους του Δήμου βίαιη διάρρηξη και κατάληψη του πρώην κτιρίου του 9ου Δημοτικού Σχολείου ( ! ), η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους έως ότου δοθεί κάποια άλλη ( ; ) λύση από το Υπουργείο Παιδείας, η πρόταση νομοθετικής απαγόρευσης των εκμισθωτών να αποβάλουν αναγκαστικώς Δήμους σε κτίρια που στεγάζονται σχολεία. Λύσεις που -στην πρώτη περίπτωση- εκθέτουν τον Δήμο μας και όσους τις υποστηρίζουν και που δεν έδιναν την παραμικρή λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Σχολείου την 12.01.2023. Ούτε φυσικά δίνει λύση η στοχοποίηση υπαλλήλων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Αιγάλεω, που κάνοντας το καθήκον τους, πιστοποίησαν την καταλληλότητα του κτιρίου του 14ου Δημοτικού Σχολείου.

Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι όσοι αντιδρούν στη στέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, οι οποίοι, μάλιστα, έφθασαν στο σημείο την 16.01.2023 να κλειδώσουν με λουκέτα το 14ο Δημοτικό Σχολείο και να ταλαιπωρήσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, επιθυμούν την παραμονή των παιδιών μας σε ένα κτίριο που από ετών είναι ακατάλληλο και μη ασφαλές για τα παιδιά μας!

Ο Δήμος Αιγάλεω θέλει να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι με αίσθημα ευθύνης στον θεσμικό του ρόλο εργάζεται για την οριστική και νόμιμη λύση του προβλήματος της στέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και δίχως να σκέπτεται το πολιτικό κόστος, ιδίως όταν πρόκειται για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Κατανοούμε πλήρως την ανησυχία και την αναστάτωση που η αιφνίδια αναγκαστική αποβολή επέφερε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και είμαστε δίπλα τους ουσιαστικά και όχι με ανώδυνα συνθήματα και εύκολες υποσχέσεις, ώστε να διευκολύνουμε την προσαρμογή τους στον νέο σχολικό χώρο και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου τους.

Αρέσει σε %d bloggers: