Παρασκευή, 21 Ιουνίου

Απαγορευτικό κυκλοφορίας φορτηγών στο κέντρο της Αθήνας

Απαγορευτικό κυκλοφορίας φορτηγών στο κέντρο της Αθήνας

Αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων στον Δήμο Αθηναίων με εξαίρεση το ιστορικό κέντρο, καθώς τα μεγάλα φορτηγά θα μπορούν να κινούνται από τις 9 το βράδυ έως και τις 9 το πρωί.

Κατά συνέπεια η φορτοεκφόρτωση μπορεί να πραγματοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την εξαίρεση της κυκλοφορίας μικρών φορτηγών μεικτού βάρους έως 2 τόνων αλλά και αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών έως 2,5 τόνων (η κυκλοφορία των οποίων δεν προκαλεί περιβαλλοντική επιβάρυνση).

Η σχετική πρόταση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε χθες στη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τις περισσότερες παρατάξεις και της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «υπέρ».

Υπενθυμίζεται ότι την αλλαγή του ωραρίου είχε ζητήσει ο Δήμος Αθηναίων με εισήγησή του προς την Περιφέρεια Αττικής (που είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει την αλλαγή) έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πριν από δύο εβδομάδες, στο τέλος Νοεμβρίου.

Έως τώρα η τροφοδοσία των καταστημάτων κάθε είδους, από σούπερ μάρκετ έως καταστήματα εστίασης και εμπορικά, επιτρεπόταν να πραγματοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα μεταξύ 7 π.μ. και 10 π.μ.

«Με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της Αθήνας επειδή έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο κυκλοφοριακός φόρτος λόγω της τουριστικής αναζωογόνησης, καθώς και λόγω της αναβάθμισης του κέντρου της πόλης και μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και τη διαβούλευση με τους εμπορικούς φορείς και την Τροχαία Αθηνών εισηγούμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η τροφοδοσία των επιχειρήσεων στην Αθήνα να γίνεται μεταξύ 9 μ.μ. με 9 π.μ.

Τις υπόλοιπες ώρες θα είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός με οχήματα μεικτού βάρους μέχρι δύο τόνων ώστε να εξυπηρετούνται οι μικρές επιχειρήσεις καθώς και κατεπείγουσες ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον κυκλοφοριακό φόρτο και συμβάλλουμε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην απρόσκοπτη μετακίνηση τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο κ. Γιώργος Δημόπουλος, αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, στην εισήγησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όπως τόνισε στη δευτερολογία του, «σε 2-4 μήνες θα πραγματοποιηθεί επαναξιολόγηση του μέτρου, έτσι ώστε εφόσον απαιτηθούν διορθωτικές-βελτιωτικές ενέργειες να γίνουν». Στην αρχική εισήγηση προστέθηκε και η εξαίρεση της κυκλοφορίας φορτηγών έως 2,5 τόνων, εφόσον πρόκειται για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Μετά την ψήφιση της αλλαγής ωραρίου, ο κ. Δημόπουλος κάλεσε τις εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο, «την εφαρμογή του οποίου θα αναλάβει να επιτηρεί η Τροχαία».

Το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο, πάντως, προς το παρόν θα παραμείνει ως έχει – για να αλλάξει χρειάζεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. και από τις 2.30 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ.

Αρέσει σε %d bloggers: