Περιορίζονται σημαντικά οι ελευθερίες στην Τουρκία
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-09-29 15:10:00
0 0

Η Τουρκία έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "ανησυχητική οπισθοχώρηση" στο σεβασμό των ελευθεριών που απειλεί κυρίως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του Τύπου, κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).


Η χώρα "βιώνει έναν ανησυχητικό περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", καταγράφει με αποδοκιμασία η μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της στην οποία κατηγορεί την ισλαμικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση που διοικεί τη χώρα από το 2002 ότι επιδεικνύει "αυξανόμενη αδιαλλαξία προς την αντιπολίτευση, τις διαδηλώσεις και την κριτική του Τύπου".

Μετά την αποκάλυψη τον περασμένο Δεκέμβριο του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που εκτείνεται στους κόλπους της τουρκικής ηγεσίας, η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες, κυρίως με τη θέσπιση νέων νόμων, για να ενισχύσει τον έλεγχό της στο δικαστικό σώμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέσα ενημέρωσης και τις εξουσίες της υπηρεσίας πληροφοριών MİT.

Επίσης κατέστειλε όλες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κίνησε δικαστικές διαδικασίες εναντίον όσων συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον Ιούνιο του 2013.

Σύμφωνα με το HRW, τουλάχιστον 5.500 άνθρωποι διώχθηκαν στο πλαίσιο αυτό, ενώ ένας μόνο αστυνομικός καταδικάστηκε πρόσφατα γιατί προκάλεσε το θάνατο διαδηλωτή.

"Η κυβέρνηση δεν δίστασε να παρέμβει στις δικαστικές διαδικασίες μόλις απειλήθηκαν τα συμφέροντά της", σημειώνει το HRW αναφερόμενο στην "εκκαθάριση" χιλιάδων αστυνομικών και δικαστών με την κατηγορία της "συνωμοσίας" εναντίον του κράτους.


"Η Τουρκία έχει ελάχιστες πιθανότητες να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εάν η ηγεσία της δεν λάβει μέτρα προκειμένου να αντιστραφεί η τάση αυτή του περιορισμού των ελευθεριών και να ενισχύσει το κράτος δικαίου", δήλωσε η εκπρόσωπος του HRW στην Τουρκία Έμμα Σινκλέρ-Ουέμπ.


Όπως και άλλες οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμένει επίσης στις κυβερνητικές πιέσεις που ασκούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

"Το περιθώριο χειρισμών της ανεξάρτητης κριτικής και ακομμάτιστης δημοσιογραφίας περιορίζεται ιδιαιτέρως", καταγγέλλει το Παρατηρητήριο αναφέροντας τις δίκες δύο δημοσιογράφων της ημερήσιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας "Taraf" γιατί αποκάλυψαν τον περασμένο Νοέμβριο το περιεχόμενο μιας μυστικής κυβερνητικής συνεδρίασης.

Παρότι ο Ερντογάν κατήγαγε μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου (52% των ψήφων), η κυβέρνησή του "δείχνει ότι θεωρεί πως η νομιμότητα που της παρέχεται από την πολιτική της πλειοψηφία... υπερισχύει του κράτους δικαίου", καταλήγει Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by