Κορωνοϊός: Πως μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε κλειστούς χώρους
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2020-04-09 10:30:00
0 0

Με ένα βίντεο animation επιστήμονες από τέσσερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Φινλανδίας αποτυπώνουν το πώς ο κορωνοϊός μπορεί, από τον βήχα ενός ασθενούς, να παραμείνει στον αέρα «αρκετά λεπτά» και να εξαπλωθεί σε διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ.

 

Οι ερευνητές έφτιαξαν μέσω υπολογιστή μία προσομοίωση για να μελετήσουν σε πόση απόσταση μπορεί ο ιός να κινηθεί σε κλειστό χώρο. Τα ανησυχητικά ευρήματά τους, και λαμβάνοντας υπόψη και τον εξαερισμό, δείχνουν πως ένα «σύννεφο» μικροσταγονιδίων μπορεί να καταλήξει σε άλλους ανθρώπους ακόμα κι αν ο άνθρωπος από τον οποίο προέρχονται έχει ήδη απομακρυνθεί.

 

Και, όπως τονίζει το Πανεπιστήμιο, με τις εικόνες αυτές οι ερευνητές υπογραμμίζουν ακόμα πιο έντονα τη σημασία του να αποφεύγει κανείς πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

 

Οι επιστήμονες του φινλανδικού πανεπιστημίου τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί κάποιος από τον ιό είναι να αποφεύγει χώρους με πολλούς ανθρώπους, όπως τα καταστήματα και τους σταθμούς.

 

«Εάν πρέπει να πας, πήγαινε όσο πιο σπάνια μπορείς. Και μείνε εκεί όσο λιγότερο μπορείς» είναι η σύσταση που έδωσε ο καθηγητής Ville Vuorinen, μιλώντας στο BBC.

 

«Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πως τα σωματίδια που μεταφέρουν τον ιό μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, οπότε είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι. Αυτό περιορίζει και τον κίνδυνο μόλυνσης μέσω σταγονιδίων, που παραμένουν η βασική οδός μετάδοσης του κορωνοϊού» τονίζουν οι ερευνητές.

 

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Aalto University,το φινλανδικό μετεωρολογικό Ινστιτούτο, το Τεχνολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Φινλανδίας VTT  και το Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας.

 

Οι ερευνητές μελέτησαν την πορεία μικροσκοπικών σωματιδίων αερολυμάτων που βγαίνουν από την αναπνευστική οδό όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται ή ακόμα και μιλάει. Τέτοια σωματίδια, εξηγούν, μπορεί να μεταφέρουν ιούς όπως ο κορωνοϊός.

 

Το ερευνητικό σενάριο προέβλεπε έναν άνθρωπο να βήχει σε ένα διάδρομο στο σούπερ μάρκετ. Ξεκινώντας με τα ίδια δεδομένα, τα τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα δημιούργησαν τα δικά τους μοντέλα.

 

«Κάποιος που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό μπορεί να βήξει και να απομακρυνθεί, όμως αφήνει πίσω του μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρουν τον κορωνοϊό. Αυτά μπορούν να καταλήξουν στο αναπνευστικό άλλων ανθρώπων, που βρίσκονται κοντά» εξηγεί ο καθηγητής Vuorinen. Ακόμα κι όταν ο ίδιος έχει απομακρυνθεί.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2022 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by