Έλληνας φωτίζει το ερωτικό κάλεσμα του τριζονιού
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-09-15 19:00:00
0 0

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας της διασποράς, αποκάλυψαν τον εγκεφαλικό μηχανισμό μέσω του οποίου οι γρύλοι -κοινώς τριζόνια- αναγνωρίζουν το ερωτικό κάλεσμα του άλλου φύλου.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Κωσταράκος (ο οποίος επίσης είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Ζωολογίας του αυστριακού Πανεπιστημίου Καρλ-Φράντσενς του Γκρατς), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances".

Με τη βοήθεια μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που εισήγαγαν στον εγκέφαλο των εντόμων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μικρή ομάδα μόλις πέντε νευρώνων στον εγκέφαλο των θηλυκών γρύλων, που τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν το τραγούδι-φλερτ των αρσενικών.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τέτοιο εξειδικευμένο ακουστικό νευρωνικό δίκτυο στον εγκέφαλο του γρύλου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλα είδη, που έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους. Πάντως αν και μικρός, ο εγκέφαλος του γρύλου έχει έως ένα εκατομμύριο νευρώνες και από αυτούς μόνο οι πέντε «ακούνε» το ερωτικό κάλεσμα του άλλου φύλου.

Τα έντομα, τα πουλιά και τα άλλα ζώα που χρησιμοποιούν ήχους για να επικοινωνούν μεταξύ τους, πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν το τραγούδι του δικού τους είδους από τα τραγούδια των άλλων ειδών. Τη δουλειά αυτή κάνει ένα εξειδικευμένο εγκεφαλικό κύκλωμα που επεξεργάζεται τα ακουστικά σήματα.

Τα αυτιά των γρύλων βρίσκονται τοποθετημένα στα μπροστινά πόδια τους. Όταν ακούνε ένα τιτίβισμα, τα νευρικά κύτταρα των αυτιών τους, μεταφέρουν τους ήχους αρχικά στον θώρακά τους και μετά στον εγκέφαλό τους. Στη συνέχεια, το εγκεφαλικό κύκλωμα των πέντε εξειδικευμένων νευρώνων αναλαμβάνει να «διαβάσει» αυτόν τον «κώδικα Μορις» του άλλου τριζονιού.

Όπως στον κώδικα των σημάτων Μορς, στο τιτίβισμα του γρύλου περιέχονται ηχητικοί παλμοί, που διακόπτονται από κενά διάρκειας λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου. Είναι η ανεπαίσθητα διαφορετική διάρκεια αυτών των «σιωπών» ανάμεσα στους παλμούς του ήχου, που δίνει στο κελάηδημα τον μοναδικό και διακριτό ρυθμό του.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2022 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by