Χαϊδάρι: «Το περιβάλλον χρειάζεται το «Όραμά» του»
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-06-16 19:50:00
0 0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος ο επικεφαλής του συνδυασμού Όραμα Δημιουργίας στο Χαϊδάρι κ. Ηρακλής Δρούλιας απαντά στa ερωτήματα της εφημερίδα ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ σχετικά με τον κομβικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.


Πώς αντιλαμβάνεστε μια σωστή στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος στο Δήμο Χαϊδαρίου;


Σίγουρα μια ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης για το Χαϊδάρι οφείλει να μην περιορίζεται στο στενό χρονικό πλαίσιο μίας θητείας τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δήμος, ως βασικός συντελεστής οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας, οφείλει να εισάγει μια νέα κουλτούρα ανάπτυξης, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Σε τι συνίσταται μια τέτοια κουλτούρα ανάπτυξης;


Αρχικά χρειάζονται παρεμβάσεις στην καθαριότητα και στους μηχανισμούς συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων, στα δίκτυα αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, στη βελτίωση των υποδομών της πόλης και στη συνέχεια ένα πρόγραμμα για τη φροντίδα και την προστασία όλων των χώρων πρασίνου. Απαιτούνται επίσης, επιχειρησιακά σχέδια για την παραχώρηση και αξιοποίηση χώρων, όπως το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ή οι παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Σκαραμαγκά, χωρίς τσιμεντοποίηση, αλλά με προοπτική πάρκων όπως σε όλες τις σύγχρονες πόλεις. Ο συνδυασμός μας έχει προτείνει τη δημιουργία πρότυπων περιβαλλοντικών πάρκων στη θέση των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων.

 

Πρόσφατα συμμετείχατε σε μια εθελοντική δράση καθαρισμού μαζί με άλλους Χαϊδαριώτες. Τι αποκομίσατε από αυτή;


Η θέα που αντικρίσαμε στο ξεχασμένο Πάρκο Νεολαίας πρώην «Θεαθήναι», ήταν  αποκαρδιωτική.  Γιατί  φροντίδα για το πράσινο πάνω απ΄ όλα σημαίνει συντήρηση, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση στο διηνεκές και προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, για το σύνολο του δικτύου των χώρων πρασίνου μέσα στο Χαϊδάρι, με την ευθύνη του Δήμου.

 

Προϋποθέτει ωστόσο και την ύπαρξη μιας γενικότερης περιβαλλοντικής συνείδησης. Πώς διαμορφώνεται κατά τη γνώμη σας η συνείδηση αυτή;


Αναντίρρητα, η συνείδηση διαμορφώνεται πρωτίστως από το οικογενειακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Οφείλουμε δε, να ενισχύουμε το περιβαλλοντικό κεφάλαιο κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή του έμψυχου δυναμικού που διαθέτει τις γνώσεις, την ικανότητα, αλλά και τη διάθεση για συμμετοχή και δράση. Ας μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι η ασπίδα μας.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας μην είναι απλώς ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα προβληματισμού και αφύπνισης των συνειδήσεων όλων, ώστε να αλλάξει η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2022 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by