Αιγάλεω: Μπαρουτάδικο – προοπτικές και δυνατότητες
Κατηγορία : Αιγάλεω / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-08-03 11:00:00
0 0

Γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος


Το Μπαρουτάδικο είναι το δώρο που έχει το Αιγάλεω σε ό,τι αφορά για την περιβαλλοντική του κατάσταση, προς όφελος των πολιτών

 

Για χρόνια η κατάσταση στο άλσος, όπως υπάρχει κοινή παραδοχή, είναι μέτρια αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη βελτίωσή του. Τα ερωτήματα για το τι μπορεί να γίνει θα πρέπει να απαντηθούν όχι απλά από τη Διοίκηση του Δήμου αλλά συνολικά από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους καθώς και από τους κοινωνικούς φορείς της πόλης.

 

Μια νέα διαχείριση


Η διαδικασία της συμμετοχικής διαχείρισης ενός άλσους όπως το Μπαρουτάδικο σημαίνει συνεργασία του Δήμου με τους πολίτες σε δύο κατευθύνσεις: α) της διοργάνωσης εκδηλώσεων εντός του άλσους β) της συνεργασίας σε θέματα ευαισθητοποίησης για την καλύτερη λειτουργία.

 

Αντί δηλαδή της κλειστής διαχείρισης από τις υπηρεσίες του Δήμου, είναι εφικτή η θέσπιση μιας Δημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία. Διότι με την μεγαλύτερη παρουσία των πολιτών, ενισχύεται η αξιοποίηση, η ασφάλεια και η καθαριότητα.

 

 

Καθαριότητα  και Συντήρηση – Η ανάγκη για ειδική υπηρεσία υποστήριξης


Το Μπαρουτάδικο λόγω έκτασης και χωροταξικής ιδιαιτερότητας χρειάζεται ειδική και αποκλειστική ενασχόληση για την συντήρησή του και αυτό σημαίνει πως υπάλληλοι των υπηρεσιών του Δήμου θα πρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά με το Άλσος και όχι συμπληρωματικά στο πλαίσιο των γενικών καθηκόντων τους. Για αυτό το λόγο ακόμα και μια ολιγομελής υπηρεσία μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα εν συγκρίσει με τη συμπληρωματική ενασχόληση.

 

Ιδίως στα θέματα της καθαριότητας και της συντήρησης, είναι σημαντικό να υπάρξει ένας κανονισμός λειτουργίας για το άλσος ως ειδικότερη εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας και παράλληλα η συνολική αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού με σύγχρονους και καλύτερους ενεργειακά.

 

 

Ασφάλεια– Φωτισμός


Μέγιστη σημασία στην ουσιαστική λειτουργία του άλσους έχουν τα ζητήματα της ασφάλειας καθ όλες τις ώρες, της καθαριότητας και του φωτισμού. Η δυνατότητα προσέλκυσης πολιτών εντός του άλσους εξαρτάται από την ασφάλεια που υπάρχει σε συνάρτηση με τον επαρκή φωτισμό και την καθαριότητα.

 

Το Μπαρουτάδικο θα πρέπει να ενισχυθεί στα θέματα ασφάλειας και να αποτελεί χώρο απρόσκοπτης πρόσβασης για όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως των ωρών της ημέρας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να θεσπιστεί ένα κατ αρχήν ωράριο λειτουργίας, να καθοριστούν οι χώροι εισόδου και να υπάρξει θεσμοθέτηση υπηρεσιών φύλαξης ιδίως τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Κρίσιμο στοιχείο είναι η διενέργεια εκδηλώσεων και δράσεων εντός του Άλσους σε ένα μηνιαίο και ετήσιο πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει δραστηριότητα που να αποτρέπει παραβατικά φαινόμενα και να ενισχύει την ασφάλεια πρόσβασης.

 

 

Σχέδιο – Χρηματοδότηση – Προοπτικές


Είναι γεγονός ότι η κατάσταση του Μπαρουτάδικου δεν είναι τραγική, ούτε όμως και η καλύτερη δυνατή, αλλά σίγουρα υπάρχουν εφικτές λύσεις που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την σημερινή εικόνα προς το καλύτερο. Η βασική προϋπόθεση είναι η βούληση και η ύπαρξη ενός σχεδίου με τη συνεργασία του Δήμου, των πολιτών και των φορέων της πόλης στην κατεύθυνση αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων.

 

Με βάση τις σύγχρονες πρακτικές περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και διαχείρισης μπορούν να υπάρξουν παραδείγματα και από γειτονικούς Δήμους ώστε να αποφασισθούν οι βέλτιστες λύσεις.

 

Στην κατεύθυνση αυτή η χρηματοδότηση έχει καθοριστικό ρόλο καθώς και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων του προϋπολογισμού του Δήμου με την ανακατανομή κονδυλίων προς ενίσχυση του Μπαρουτάδικου. Επιπλέον δυνατότητες υπάρχουν μέσω του ΠΕΠ Αττικής αλλά και η αναζήτηση χορηγιών στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

 

 

Οι πολίτες του Αιγάλεω αξίζουν ένα χώρο που να παρέχει δημιουργικές δυνατότητες για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και ένα καλύτερο περιβάλλον και σε αυτή τη βάση οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε.


*Ο Σταύρος Τασιόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής και Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by