Η ηγεσία που χρειαζόμαστε
Κατηγορία : Σταύρος Τασιόπουλος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2018-08-26 22:00:00
0 0

Η επιστημονική γνώση και η επαγγελματική εμπειρία είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης των λύσεων, με ανοικτό διάλογο, οραματική στόχευση και θέληση.

Αυτή είναι η μέθοδος που αλλάζει την κατάσταση, και δημιουργεί τα επιτυχημένα παραδείγματα που βλέπουμε στη διακυβέρνηση πόλεων και χωρών, και βρίσκεται στον πυρήνα των διεθνών εξελίξεων στη δημόσια διακυβέρνηση και διοίκηση στα πρότυπα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Οι σκέψεις αυτές δεν αποτελούν φράσεις σεμιναρίων ηγεσίας, αλλά συνοψίζουν αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη ως πολίτες, από το Δήμο μας ως την Κυβέρνηση. Είναι η απαραίτητη διαδικασία που χρειαζόμαστε ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις ανάγκες του σήμερα, δημιουργώντας τις καλύτερες προυποθέσεις για το αύριο.

Κοινωνικές ανισότητες και έλλειμμα διακυβέρνησης

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Bertelsmann, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δείκτη κοινωνικών ανισοτήτων, δηλαδή τελευταία στην κοινωνική δικαιοσύνη, σε απόσταση μάλιστα από τις αμέσως παραπάνω από αυτήν χώρες.

Το κρίσιμο σημείο πέραν της τελευταίας θέσης ( 3,7 με τον μ.ο στο 5,85 ), είναι πως και την περίοδο έναρξης της οικονομικής κρίσης και πριν την ένταξη της Ελλάδας στα Μνημόνια, η χώρα βρισκόταν επίσης στην τελευταία θέση το 2008 με βαθμολογία 4,36 με τον μ.ο στο 6,02.

Στον ευρωπαϊκό δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης του ινστιτούτου Bertelsmann, η Ελλάδα είναι στην τελευταία 28η θέση, λαμβάνοντας βαθμολογία 3,7 στην κλίμακα από 1 ως 10. Μάλιστα απέχει περισσότερο από 2 μονάδες από το μ.ο. και μισή μονάδα από την προτελευταία χώρα.

Πιο συγκεκριμένα το 3,7 διαμορφώνεται με βάση τους 6 υποδείκτες του γενικού δείκτη όπου η Ελλάδα λαμβάνει την εξής βαθμολογία:

Πρόληψη φτώχειας: 2,53

πρόσβαση σε ισότιμη εκπαίδευση: 5,27

πρόσβαση στην αγορά εργασίας: 3,46

κοινωνική συνοχή και αποφυγή διακρίσεων: 4,36

Υγεία: 3,99

Διαγενεακή Δικαιοσύνη:3,6

Η βαθμολογία αυτή και η τελευταία θέση αποτελεί απόδειξη της έλλειψης υποδομών και διαδικασιών για την δημιουργία ευκαιριών και αξιοποίησης των δυνατοτήτων, γεγονός που βιώνουν ιδίως οι νέοι καθημερινά.

Πολύ απλά η διακυβέρνηση που ασκείται στη χώρα στο τελικό αποτέλεσμα και ανεξαρτήτως κομμάτων, έχει ξεκάθαρο έλλειμμα αποτελεσματικής ηγεσίας, η οποία να μπορεί να λαμβάνει και να υλοποιεί  τις κατάλληλες αποφάσεις.

Η κατάλληλη μέθοδος ηγεσίας

Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση και η υλοποίηση αποφάσεων και έργων με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, την αξιοποίηση της επαγγελματικής εμπειρίας, θέτοντας τον πολίτη στον πυρήνα των αποφάσεων, είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος.

Με βάση αυτήν μπορεί να ασκηθεί στην πράξη μία ανοικτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση με στόχο την δημιουργία περισσότερων και καλύτερων για όλους, υλοποιώντας τις κατάλληλες πολιτικές για την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η προϋπόθεση για αυτή τη στρατηγική είναι η ύπαρξη μίας ουσιαστικής ηγεσίας που θα πάει πέρα από τη μίζερη διαχείριση, λειτουργώντας με μία άλλη πρακτική διακυβέρνησης με στόχους και όραμα με βάση τα επιτυχημένα παραδείγματα, θέτοντας τον πολίτη συμμέτοχο.

Ένα πλαίσιο λήψης πολιτικών αποφάσεων και ολοκληρωμένης διακυβέρνησης είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής για τον κάθε πολίτη και αυτό είναι το ζητούμενο που πρέπει να διαπεράσει κάθε κυβερνόν κόμμα και κάθε κυβέρνηση αναδεικνύοντας τους κατάλληλους εκπροσώπους για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής.

Για να βρίσκεται η χώρα σε καλύτερη θέση στην επόμενη καταμέτρηση, μία εφικτή στρατηγική είναι η στόχευση για καλύτερη βαθμολογία κάθε έτος με κύριο στόχο την προσέγγιση του μ.ο. με την ισόρροπη βελτίωση και στους έξι υποδείκτες.

Και αν σε επίπεδο χώρας αυτό περιπλέκεται και μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας, σίγουρα μπορούμε να έχουμε πιο άμεσα και εφικτά στη γειτονιά μας και στο Δήμο μας, επιλέγοντας και αναδεικνύοντας στη διοίκησης μιας πόλης, τα πρόσωπα εκείνα που αντιλαμβάνονται τα συστατικά της ηγεσίας που χρειαζόματε.

Στις δημοτικές εκλογές τον Μάϊο του 2019, έχουμε την ευκαιρία να μην χαθεί και η επόμενη 10ετία, δημιουργώντας σήμερα το αύριο που χρειαζόμαστε.

Σταύρος Τασιόπουλος,
Δικηγόρος - Υπ. Διδάκτωρ Νομικής
Ανεξ. Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by